četrtek, 29. marec 2018

Ovčji vrh - turni smuk

Sušec , nedelja 25.3.2018

Kar hitro sva se zmenila kam in kdaj in se naslednji dan točno ob uri dobila uro kasneje. Poletja sicer še ni bilo čutiti, če je že bil čas po novem tak, zimskega mraza pa tudi ni bilo več, ko sva začela v Medvedjem dolu. 
Do zgornjega parkirišča sem prišel že malce upehan, saj sem se na izhodišču zaklepetal, potem pa hitreje stopil, noseč smuči na nahrbtniku, ker se mi je tako zdelo udobneje. 



Vreme, ki je na začetku obetalo, se je počasi obrnilo na slabše in ko sva prišla do ovinka, kjer se cepijo poti proti koči in proti Stolu, so bili okoliški vrhovi že oviti v oblake. Nadaljevala sva po cesti, saj je bilo lagodnejše in je bila peš gaz bolj utrjena. Ko sva prišla do Mačenske planine, je bila megla že tako gosta, da sva kočo zagledala šele, ko sva ji bila že precej blizu. 





Počitek v koči ob skodelici tople pijače je prijal obema in ko se nama je zazdelo, da je čas, sva nadaljevala z vzponom. 
V megli sva se vzpenjala proti vrhu, katerega sva slutila nad nama. Z višino se je pričelo počasi svetlikati, dokler se ni kakih sto metrov pod vrhom povsem odprlo in je bilo, kot da bi stopila v drug svet. Megleno sivino in hlad je zamenjalo modro nebo in toplo sonce, namesto nekaj deset metrov naprej se je videlo na desetine in stotine kilometrov daleč.







Med počitkom na vrhu sem pomislil (tudi) na to, da sta se vztrajnost in potrpežljivost spet obrestovali, saj je bil dan tak, da si ga lahko samo želiš. Nihče nama ne bi smel zameriti, če bi se v tisti megli obrnila proti dolini in ne proti vrhu, ko sva stopila iz koče. S smuko sva začela previdno, saj se je sneg že ojužil, tudi pobočje je bilo zgoraj strmejše, potem pa so zavoji stekli kot se spodobi. Smuka do izhodišča je bila raznovrstna, saj sva ponekod risala vijuge po še nedotaknjenih pobočjih, drugod vijugala po ozkih prehodih v gostem gozdu in na koncu drvela po trdi in poledeneli cesti. 










Piko na i sva pritisnila na naši strani, ko sva med lovljenjem zadnjih sončnih žarkov poskrbela za osušeni grli. Lep dan je bil, res lep in tudi smuka ni bila od muh.


=> fotografije Ovčji vrh - turni smuk

Ni komentarjev:

Objavite komentar