ponedeljek, 8. april 2013

Monte Festa



Kot list, v jesenskem vetru gnan, tako bežim iz dneva v dan.
Nemir, ki veje vsepovsod, mi venomer veli: odtod !
V katero se obračam smer, obstanka zame ni nikjer.

( Lili Novy )


Za devetim gorami in za devetimi vodami ... je naslednjih devet gora in devet voda. In za njimi naslednjih devet ...



Na katerikoli grič ali hrib nad Huminom se povzpneš, vidiš, da je temu res tako. Gora in voda nebroj.


Prijetnih trinajst stopinj je, ko parkiram vozilo na sedelcu nad Bordanom.  Ko izstopim, okoli mene letajo rumeni metuljčki, na živo zeleni travi pod nogami pa je vse polno cvetočih trobentic in zvončkov. In sonce tako lepo sije in greje. Tudi princeska je vidno očarana nad prelestnim dnem.




Nadležnega asfalta je kaj kmalu konec in kmalu po začetku makadama jo že veselo ubirava navkreber po markiranih bližnjicah. Ker drevje še ni ozelenelo, so razgledi  imenitni in segajo dlje, kot zmore oko. Kako lepo je gledati princesko,  ko vidiš, da se ji dogaja. Pot nama gre dobro izpod tačk in jezero Cavazzo je vse nižje in nižje.  



Višje prečiva nekaj ostankov snežišč in še malo višje prideva do ruševin, od koder že vidiva vrh, na katerega sva namenjena. Okoli teh ruševin sva imela kar nekaj snega, tako da sva malce gazila,  a je bilo veselja kaj kmalu konec in ko sva naredila še nekajkrat nekaj korakov po kopnem, sva bila na vrhu. 



Hočeš nočeš sem se moral ogrniti, kajti veter je kazal zobe. Pred in po tem, to je gori in doli grede, pa je bilo tako prijetno toplo, da sem pot zmogel  v kratkih rokavih in tankem flis brezrokavniku. Tam je res že pomlad, k nam, upajmo, še pride.


V dolino sva se vračala kar po cesti, po strmih bližnjicah se nama ni dalo . Raje sva stopicljala po cestici, rekla kakšno modro, se vmes igrala in se s kakim briketkom posladkala.


Ko sva se zopet našla tam, kjer sva začela, je bilo še bolj toplo. In metuljčkov je bilo več in vse je cvetelo in brstelo in omamno dehtelo.

Bil je imeniten dan, ki je še kako razvajal dušo in srce. Naj jih bo še veliko, takih in temu podobnih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar