nedelja, 2. junij 2013

Ivanac - Monte Joanaz

Tega, kar počnemo, ne bodo nikoli razumeli, ampak vedno samo hvalili ali obsodili.

( Friedrich Nietzsche )

Marsikdo se pritožuje nad letošnjo pomladjo in vremenom. Dež, hlad …
Pa nista ne pomlad, ne vreme, nič kriva. Samo sta in sta večna.
Življenje je tudi in ni večno. Ko se ustaviš in pogledaš nazaj, ne vidiš začetka, a vidiš ves čas, ki je bil. Ko pogledaš naprej, ne vidiš konca, kaj šele, koliko je še časa.

Sobota je bila po eni strani pomladna in po drugi meteorološko poletna. Na kraju samem pa bolj pozno jesenska. Zato ali navkljub temu, smo se imeli v soboto nadvse imenitno, ko smo se potepali nad malo znanimi kraji, po še manj znanih hribih. Pravzaprav je bil hrib, da bi bilo več njih, nam je vreme prekrižalo načrte.


Furlanija je čudovita. Stara slovenska imena za mesteca, vasi in zaselke tako lepo sedejo v ušesa, furlanska so nekako pravljično skrivnostna in, vsaj zame, italijanska kar nekako odveč. Vsakič, ko me pot zanese v tiste kraje, rad pobrskam po štirijezičnem slovarju , kjer so, med drugim,  opisana tudi krajevna imena.

Odpotovali smo, moja ljuba, princeska in jaz,  skozi našo in italijansko Gorico do Čedàda in nato skozi Fójdo do Čenébole, parkirali nekaj okljukov višje, blizu cerkvice Svetega Antona in se od tam odpravili na Ivanac - Monte Joanaz.  Pot je bila spodaj blaten kolovoz in markacij, označenih s številko 3, ni bilo videti vse do tik pod vrhom. Da smo našli vrh, smo se malce potrudili, hujšega ni bilo, nato pa smo si nedaleč stran poiskali primeren kos travnate površine, kjer smo vsi trije neizmerno uživali v tem, da Smo.




Ko je padlo prvih nekaj kapelj, smo se počasi odpravili v dolino, med sestopom doživeli in preživeli kratko ploho in pri avtu , ob kavici, spet bili deležni nekaj sončka.



Potovanje je bilo malce dlje, hrib je bil nekaj nižji in dan ni bil ne kratek, ne dolg. Bil je poln in popoln.


Ni komentarjev:

Objavite komentar