nedelja, 6. avgust 2017

Dvorec Linderhof , Oberammergau , samostan Ettal

Mali srpan , četrtek 27.7.2017

Ker se je vreme uneslo, sva se danes odpravila v Nemčijo, na Bavarsko.

Začela sva z nekajurnim sprehodom po posestvu Linderhof, ki je najbolj znano po svojem dvorcu in čudovitem parku, ki ga obdaja. Dvorec je dal zgraditi bavarski kralj Ludvik .II. Bavarski, ki je tod preživel veliko časa, skupno osem let. Ogled notranjosti dvorca sem pustil za prihodnjič - zato, ker bi na vstop moral čakati več kot uro, gneča je bila precejšnja in tudi zato, ker je bila Venerina jama zaradi del zaprta. Med sprehodom sva si ogledala fontano z vodometom, teraso z Venerinim svetiščem, Neptunov vodnjak, Maverski kiosk, Maroško hišo, glasbeni paviljon ... Ko sva s princesko zapuščala Linderhof mi je bilo po videnem razumljivo, zakaj se je Ludvik posebej rad po parku sprehajal ponoči . . . 

=> povezava Linderhof









































* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Nato sva se zapeljala v mestece Oberammergau, ki je znano po svoji rezbarski tradiciji, po čudovitih freskah na fasadah, kot rojstni kraj nemškega pisatelja Ludwiga Thome in nenazadnje tudi po Pasijonu, ki ga izvedejo vsakih deset let  in ga izvajajo skoraj brez prekinitve že preko 380 let, vse od 1634 leta. Na naslednjem, ki bo na sporedu leta 2020, pričakujejo kar 450.000 obiskovalcev  na načrtovanih 102 predstavah. Med ogledom kraja nama je že malce nagajalo vreme, saj je pričelo deževati, zato je bil sprehod hitreje pri kraju, kot sva sprva načrtovala. 

=> povezava Oberammergau , Pasijon









* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Iz Oberammergaua sva se zapeljala v bližnji Ettal na ogled znamenitega benediktinskega samostana. Sprehodila sva se po parku, jaz sem si ogledal notranjost veličastne bazilike in tam prižgal dve svečki za vse moje, za konec pa sva v samostanski trgovinici kupila nekaj steklenic piva, ki je znano ne samo po dobrem okusu temveč tudi po tem, da ga izdelujejo menihi in nekaj spominkov za bližnje. Za slovo je princeska od prijaznega meniha dobila še priboljšek oziroma dva, potem pa sva odpotovala domov. 

=> povezava samostan Ettal













* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Prijeten dan sva preživela na Bavarskem, če se ne bi dež preko dne krepil, zna biti, da bi ponekod ostala dlje in da bi se ob poti še kod ustavila. Ko vrh gore vidiš nove vrhe in doline pod njimi, si pogosto rečeš nekoč. Tudi danes je bilo izrečenih nekaj teh nekoč . . .

Ni komentarjev:

Objavite komentar